Wat is mijn kracht? 3 tips voor de meest gestelde vraag

‘Ik wil ontdekken wat mijn kracht is.’ Het is by far de meest gestelde vraag waar mijn coach cliënten een antwoord op zoeken. Als ik dan doorvraag kom ik steevast bij hetzelfde uit. Ze voelen dat ergens iets niet klopt. Het onder woorden brengen wat het exact is of waar het in zit is moeilijk, maar ze voelen dat ze niet in hun kracht zitten, dat is duidelijk. Dit vraagstuk staat dus bijna altijd centraal in de gesprekken die ik voer. En eerlijk is eerlijk, voor mij als coach niets leuker en dankbaarder dan een cliënt begeleiden bij het ontdekken van hun eigen potentie en hun kracht.

Van uit je kracht naar in je kracht

En ook al is elke cliënt uniek, net als hun situatie, achtergrond en vraagstelling, het ontdekken en woorden geven aan wie ze zijn komt altijd terug. Ik zal je een voorbeeld geven van wat ik regelmatig tegenkom. Misschien herken je het. Je bent al een tijdje aan het werk. Je carrière verloopt goed en je ontwikkelt je. Er zijn voldoende kansen en je wordt gewaardeerd, waardoor je loopbaan als vanzelf gaat. Je staat midden in het leven en toch knaagt er iets. Ergens klopt er iets niet. Je merkt dat je energie (af en toe) wegloopt. Er ontstaat een gevoel van twijfel. Of je wel op de goede weg zit, of dit het is of dat er meer is. Je gaat hier over nadenken en probeert het een en ander op een rij te zetten. De vragen die bij je opkomen zijn ‘Waar ben ik goed in?’, ‘Wie ben ik?’ en…ja daar is hij, ‘Wat is nou eigenlijk mijn kracht?

Waar het vaak op neerkomt, is dat je jezelf door de jaren heen een beetje kwijt bent geraakt, uit het oog verloren. Studie, werkgevers, functies, carrière, het maakt dat je je zelf aanpast, hard werkt, je best doet om aan te sluiten en te voldoen. En dit is logisch en begrijpelijk. We wonen en leven met anderen, dus je zult je altijd enigszins moeten aanpassen aan je omgeving. Het risico ligt hem in het vinden van de juiste balans, om onderdeel te zijn van het leven en tegelijkertijd dicht bij jezelf te blijven. En als je daar onvoldoende bewust van bent en op let, kun je uit balans raken en het zicht op jezelf kwijtraken. En weet je, dit is ook het leven. Dit hoort bij groei en ontwikkeling, dus geen stress. Wat je kwijt bent geraakt kun je ook weer terugvinden. Dus als je voelt dat het niet klopt, dan weet je dat het tijd is. Tijd om weer even terug te gaan naar de basis. En de basis dat ben jij.


In je kracht komen? Wat is dat precies?

Ja, dat is belangrijke vraag. In je kracht komen is een vaag begrip, niet echt concreet. Dus waar hebben we het precies over? Als ik het zou moeten omschrijven gaat het om het opdoen van de benodigde zelfkennis en zelfinzicht om vanuit zelfvertrouwen je weg verder te bewandelen vanuit een regiepositie. Het wordt ‘zelf’ komt vaak terug in wat ik opnoem. Het gaat in eerste instantie niet om wat er van buiten op je af komt en daarop te reageren. Het gaat om wat binnen in je zit. Jezelf goed kennen en daarop durven vertrouwen zodat je weet hoe te handelen en reageren op wat van buiten op je pad komt. Als ik het aan mijn cliënten uitleg doe ik het eigenlijk altijd als volgt: Laat dat wat binnen in je leeft, de kansen in de buitenwereld ontmoeten. Dat is waar het om gaat. Als je in die positie komt is er nauwelijks twijfel, alleen durven en kunnen vertrouwen op jezelf.


“Laat dat wat binnen in je leeft, de kansen in de buitenwereld ontmoeten.” – Sabrina

 

3 tips voor het ontdekken van je kracht

Ok, genoeg uitgelegd, hoe doe je dat, ontdekken van je kracht? Ik wou dat ik kon zeggen dat het even een kwestie is van 3 vragen beantwoorden en dan ben je er. Helaas, zo werkt het niet. Maar het is ook geen übercomplex proces, echt niet. Het vraagt dat je de tijd neemt om goed te reflecteren en te onderzoeken hoe je in elkaar zit. En weet je wat nou zo mooi is, jij kent jezelf het beste, alle antwoorden zitten in je. Neem alleen de tijd om ze te vinden en op een rij te zetten.

Goed even concreet. Mijn advies, ga met de volgende 3 zaken aan de slag:

  1. Talenten. Krijg een goed beeld van jouw unieke talenten. En dan bedoel ik niet wat je allemaal kent en kunt. We weten namelijk veel en kunnen alles leren als we dat willen. Nee, ik bedoel waar je echt onderscheidend goed in bent. Zo goed dat het als vanzelf gaat, het is als het ware je natuur. Het gaat over die zaken waar je vaak complimenten over krijgt. Het zijn die eigenschappen die bij je horen. Ze kosten je geen energie, sterker nog, ze zijn krachtig en geven energie. Deze talenten horen bij je en maken deel uit van wie je bent.
  2. Waarden. Dit gaat over waar jij voor staat in het leven. Wat voor jou belangrijk is. Wat je hebt meekregen als kind of wat jij mee zou willen geven aan je (eventuele) kinderen. Het is wat je om je heen wilt zien, waar je betrokken bij voelt of wat een vriendschap maakt of breekt. Deze waarden wil je zoveel mogelijk terugzien in je relatie, sociale kring en werkgever. Het maakt dat je kunt leven zoals je wilt leven, vanuit wie je bent.
  3. Purpose. Mooi woord hè. Ik heb nog niet het voor mij passende Nederlandse woord gevonden, dus bij gebrek aan beter dit mooie Engelse woord. Dit gaat over wat je drijft, wat je bij te dragen hebt in de wereld. Wat geeft je energie, welke rol wil je spelen in de wereld om je heen? Begrijp me goed, dit kunnen grootse dingen zijn, maar meestal niet en dat hoeft niet. Het gaat over in contact komen met wat jij werkelijk wilt, wat je te doen hebt. Welke bijdrage je wilt leveren en vanuit welke drijfveer en energie. Door hier echt bij stil te staan, kun je een kompas ontdekken om je verdere richting vorm te geven.

Met deze drie handvatten kun je een mooie basis leggen om dichter bij jezelf te komen. En echt belangrijk, neem de tijd, heb een nieuwsgierige houding en laat de oordelen over jezelf thuis. Ieder mensen heeft namelijk zijn eigen unieke kracht, het is een kwestie van ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *